Matras: Deku 1

Gebruiksaanwijzing Deku I matras

Het anti decubitus matras: Het anti decubitus matras biedt de cliënt een goede en afwisselende drukverdeling. Het matras bestaat uit luchtcompartimenten. Op de vier bovenste (hoofdgedeelte) na, worden deze compartimenten afwisselend gevuld met lucht. Deze drukverdeling gaat decubitus tegen.

Om het beste resultaat te bewerkstelligen adviseren wij u niet meer dan één onderlaken te gebruiken.

De Deku Motor:
De motor moet altijd aan staan en in verbinding zijn met het matras. De motor zorgt ervoor dat de luchtcompartimenten beurtelings gevuld zijn met lucht en dat het matras op druk blijft.

Op de voorzijde van de motor bevinden zich:   

1.  Aan/uit knop 
Deze bevind zich aan de zijkant van de motor. Hiermee kan de motor aan en uit gezet worden. Deze dient altijd aan te blijven.

2 . Gewichtknop 
Hiermee wordt het gewicht ingesteld. Het gewicht van de cliënt is een indicatie, als de cliënt liever zachter of harder ligt mag er zoveel als mogelijk aan de gewichtknop worden gedraaid tot de cliënt lekker ligt. Dit heeft geen invloed op de (wisseldruk) werking van het matras.

3.  Groene lampje 
het groene lampje “druck normal” moet altijd branden. Dit geeft aan dat het matras goed op druk is.

4.  Oranje lampje 
Als het oranje lampje “druck zu niedrig” brandt is er iets mis met het systeem. Zie de uitleg onder ‘problemen met het matras’.

5.  Blauwe (static) knop 
Wanneer deze knop wordt ingedrukt en gaat branden wordt het matras statisch. Dit betekent dat nu alle luchtcompartimenten met lucht worden gevuld. Dit kan handig zijn bij verzorging en transfer van de cliënt.

De blauwe static knop moet uit zijn om de wisseldruk te garanderen.

Problemen met het matras:
Als er een probleem is met het matras kunt u dat bijna altijd zien aan het oranje lampje dat gaat branden op de motor. Wanneer u dit constateert zou u kunnen kijken of er een slang los is. Dit kunt u doen door vanaf de achterzijde de rits van het matras los te maken en aan de linkerzijde te controleren of elk compartiment nog aangesloten is op de aan- en afvoerslang.

Ook kunt u controleren of de CPR strip nog goed bevestigd is. Deze gele strip met rode letters zit links bovenaan het matras.

Reanimatie:
Tijdens een reanimatie is een harde onderlaag wenselijk. Om dit zo snel mogelijk te realiseren kunt u de gele strip (CPR) los trekken. Deze bevindt zich aan de links bovenaan het matras.

Reiniging:
Indien er vlekken op het bovendek komen, kunt u dit gemakkelijk reinigen met een vochtige doek en zachte zeep. Eventueel kan het bovendek gewassen worden op 60° en in de droger op de laagste stand (syntetisch)

Ophalen matras: Als het matras opgehaald moet worden belt u dan uw Thuiszorgorganisatie of uw zorgverzekeraar.

Mogelijk kunt u zelf alvast het bovendek van het matras afritsen. Trek de CPR strip los en ontkoppel de motor. Rol het matras van voeteneinde naar hoofdeinde op en schuif het matras in de bijgeleverde tas.