basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Zorgupdate 2019

Elk jaar zijn zorgverzekeraars bezig om de procedures met betrekking tot zorghulpmiddelen te vereenvoudigen. Ook dit jaar kunnen wij trots vermelden dat er een hoop positieve ontwikkelingen zijn. Hierdoor wordt het voor de zorgprofessionals eenvoudiger om de aanvraag van hulpmiddelen goedgekeurd te krijgen bij de zorgverzekeraar. Onderstaand bieden wij u per zorgverzekeraar een overzicht van de wijzigingen:

  • Zorgverzekeraar DSW

Er zijn een aantal extra uitleenhulpmiddelen in het basispakket toegevoegd, zoals een duw-/kantelrolstoel en trippelstoel obesitas.
Voor een aangepast hoog-laag bed is naast de machtiging ook een ergotherapeutisch verslag nodig.

  • Zorgverzekeraar IptiQ Caresq (Promovendum, National Academic, Besured en Aevitae.)

De verplichting voor een verwijsbrief vervalt voor een aantal hulpmiddelen, zoals de tillift, bedden, AD-matrassen.
Is uw cliënt bij IptiQ verzekerd en is er een aangepaste stoel en/of ligorthese nodig? Dan zal de aanvraag van deze hulpmiddelen via Medipoint verlopen.

  • Zorgverzekeraar voor ONVZ (ONVZ, Zorg en Zekerheid en Eno)

De verplichting voor een verwijsbrief vervalt voor een aantal hulpmiddelen, zoals de tillift, bedden en AD-materiaal.

  • Zorgverzekeraar Zilveren Kruis

Voor AD-materiaal is er een vereenvoudiging doorgevoerd van het indicatiemodel. Er is een verlaging van de herindicatie termijn, hierdoor zal er minder vaak een herindicatie plaats vinden. Verwijsbrief voor AD-materiaal komt te vervallen en mag ook voortaan telefonisch doorgegeven worden door huisarts of BIG-geregistreerd verpleegkundige.

  • Zorgverzekeraar CZ

De verplichting voor een verwijsbrief vervalt voor een aantal hulpmiddelen, zoals de tillift, bedden en de rolstoel.

Overige wijzigingen

Eigen risico:

  • Niet: Huisarts of huisartsenpost/ verloskunde en kraamzorg/ zorg voor kinderen onder de 18 jaar /zorghulpmiddelen thuiszorg
  • Wel: Medicijnen / ambulancevervoer / spoedeisende hulp / ziekenhuisopnames

Voor wijkverpleegkundigen:

Wijkverpleegkundigen schrijven vanaf nu zelf hulpmiddelen voor die samenhangen met verzorging en verpleging van cliënten thuis op bed. Ze hoeven daar geen toestemming meer voor te vragen via de huisarts. Dit hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en V&VN met elkaar afgesproken. Cliënten worden op deze manier sneller geholpen en wijkverpleegkundigen en huisartsen hebben minder administratie.

Benieuwd naar het volledige overzicht?