basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
 • Veilig online betalen
 • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • 60 echte winkels door heel nederland

Moet ik mijn baby inbakeren?

Advies en informatie over inbakeren

Als kersverse ouder staat de nachtrust van je baby vaak in lijn met je eigen nachtrust. Slaapt je kindje onrustig of komt deze moeilijk in slaap, dan betekent dat voor jou vaak ook geen goede nacht. Voor zowel je kindje als voor jezelf is dat natuurlijk niet prettig. Wat kan helpen is het inbakeren van je baby. Maar wat is inbakeren precies? Hoe werkt het en is het wel veilig? Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het inwikkelen van je kindje in doeken, van de voetjes tot aan de schouders. Bij de schouders en armpjes zitten de doeken aansluitend om het lichaam en bij de beentjes is de onderkant gesloten, maar blijft er nog wel ruimte over om te trappelen. Voor het inbakeren van je baby bestaan speciale inbakerdoeken, die op een specifieke wijze om het lichaampje worden gebonden. Het doel van inbakeren is om een geborgen gevoel en rust te geven aan baby’s die erg onrustig zijn, moeilijk in slaap vallen of alleen maar korte slaapjes doen.

Wanneer kun je je baby inbakeren?

Wanneer jouw baby moeilijk in slaap komt of niet goed door kan slapen, kan inbakeren een oplossing bieden. De doeken zorgen ervoor dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt, waardoor je kindje niet onwillekeurig om zich heen kan slaan of trappelen. Dit geeft je baby meer rust en geborgenheid om in slaap te vallen en door te slapen. Wanneer je kindje zelfstandig goed in slaap komt en doorslaapt, is inbakeren uiteraard niet nodig.

Wanneer beginnen met inbakeren?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Het inbakeren van je kindje kan ervoor zorgen dat deze langer slaapt en daardoor voedingsmomenten overslaat. Dit kan nadelig zijn voor de groei en ontwikkeling van het kind en voor het opgang komen van de borstvoeding. Wanneer je zelf weet hoeveel voedingsmomenten je baby per dag/nacht nodig heeft kun je hier zelf rekening mee houden, maar wanneer je vanaf dag 1 begint met inbakeren, heeft je baby niet de kans om dit aan te geven. Wacht dus altijd een paar dagen voordat je begint met inbakeren en win hierover ook advies in bij je kraamverzorgende.

Waar moet je op letten bij het inbakeren?

Wanneer je je kindje gaat inbakeren, zijn er een aantal aandachtspunten. Allereerst is het belangrijk dat je zorgt voor ritme en regelmaat, afgestemd op de signalen en het ‘tempo’ van je baby. Daarnaast is de temperatuur van het lichaampje en de omgeving van je baby belangrijk. Een katoenen inbakerdoek is het meest ademend en voorkomt dat je baby oververhit raakt. Bij warm weer is het beter je kindje niet in te bakeren. Ook moet je de heupontwikkeling en slaaphouding goed in de gaten houden. Lees hierover meer bij ‘is inbakeren veilig?’

Wanneer stoppen met inbakeren?

Zodra je baby het vermogen krijgt om zelfstandig op de zij of buik de draaien, is het zaak om het inbakeren zo snel mogelijk af te bouwen. Eenmaal omgedraaid kan je baby zich vanwege de ingebakerde armpjes moeilijk weer afzetten om terug te draaien en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het wordt aanbevolen om rond een leeftijd van 4/5 maanden te starten met het afbouwen van inbakeren en het inbakeren op een leeftijd van 6 maanden te hebben afgebouwd.

Hoe moet ik het inbakeren afbouwen?

Stoppen met inbakeren kan niet van de een op de andere dag. Je kindje is gewend geraakt aan dit ritueel en zal aan een nieuwe slaapwijze moeten wennen. Het wordt aanbevolen om op een leeftijd van 4 maanden te starten met afbouwen, zodat je kindje op een leeftijd van 6 maanden inbakerdoekvrij kan slapen. Afbouwen kan op twee verschillende manieren:

 • De inbakerdoek vervangen door een inbakerslaapzak
 • Een armpje vrijlaten
 • Het aantal slaapmomenten zonder inbakerdoek geleidelijk opvoeren

In beide gevallen is het mogelijk dat je baby ‘protesteert’ door moeilijk in slaap te komen of kortere slaapjes. Afhankelijk van de reactie van je baby kun je zelf de snelheid van het afbouwen bepalen. Let op: bouw niet af door de inbakerdoek losser om te wikkelen, dit kan leiden tot onveilige situaties.

Is inbakeren veilig?

Er bestaat discussie over de veiligheid van inbakeren. Inbakeren zou de heupontwikkeling verslechteren en de baby kan op de buik terechtkomen waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt.

Voor alle bezwaren valt echter wat te zeggen. Inbakeren is niet van invloed op de heupontwikkeling, zolang:

 • De heupjes niet te strak worden ingebakerd
 • Er genoeg vrijheid is bij de beentjes om te kunnen trappelen en om beentjes op te kunnen trekken in spreidstand (kikkerstand) en de beentjes volledig te strekken.

Daarnaast is het omrollen op de buik te voorkomen door de armpjes strak genoeg in te bakeren en het inbakeren tijdig af te bouwen: zodra je baby zelfstandig probeert om te rollen of anders uiterlijk op een leeftijd van 5 maanden.

Inbakeren wordt afgeraden bij:

 • Koorts
 • Eerste 24 uur na vaccinatie
 • Ernstige luchtweginfecties en/ of benauwdheid
 • Verhoogde kans op dysplastische heupontwikkeling
 • Voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom

Is inbakeren zielig?

Inbakeren wordt vaak als ‘zielig’ ervaren. Het beeld van een ingebakerd kindje oogt ook wel een beetje zo. Toch geeft het je baby de rust en regelmaat die hij of zij nodig kan hebben. De inbakerdoek geeft als het ware de grens aan, die de baby nog niet zelf kan bepalen in het bedje of de box. Het inbakeren van je baby is dus niet zielig, maar geeft juist geborgenheid bij het slapen.

Moet ik mijn kindje inbakeren?

We raden aan om deze vraag altijd aan je kraamverzorgende of aan het consultatiebureau te stellen. Zij kunnen dan bekijken of inbakeren zinvol en veilig is en je uitleggen waar je op moet letten. Daarnaast kunnen zij je adviseren over waar je op moet letten bij aanschaf van een inbakerdoek. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten inbakerdoeken en helaas is er geen keurmerk beschikbaar voor dit product. De Pacco inbakerdoek is de meest verkochte inbakerdoek in Nederland en wordt ook aanbevolen door het consultatiebureau. De inbakerdoeken van Pacco zijn verkrijgbaar bij Medipoint.

Inbakerdoeken Pacco

Inbakerdoek Pacco Piccolo 4-7 kg

Inbakerdoek Pacco Piccolo 4-7 kg

€49,99 Meer informatie
Inbakerdoek Pacco Comodo vanaf 7 kg / 60-72 cm.

Inbakerdoek Pacco Comodo vanaf 7 kg / 60-72 cm.

€58,99 €44,99
24%korting
Meer informatie