basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
 • Veilig online betalen
 • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • 60 echte winkels door heel nederland

Matras: Dynaflo 8000

Beknopte handleiding Dynaflo 8000

1. Comfort knop (gewichtsknop):
Hiermee regelt u de druk in het matras en kunt u het matras instellen naar het gewicht van de patiënt. Door de knop naar links te draaien verminderd u de druk. Door de knop naar rechts te draaien verhoogd u de druk.

2. “Normal pressure”:
Als dit groene lampje brandt is het matras gebruiksklaar.

3. “Low pressure”:
Matras is niet op de juiste spanning, de druk is nog te laag.

4. Aan/uit knop:
Hiermee kan de motor aan- en uitgezet worden.

5. “Static”-functie:
Deze functie is ingeschakeld bij het opblazen van de matras. Wanneer deze functie is ingeschakeld zal geen wisseldruk worden toegepast. Wanneer u wel gebruik wenst te maken van wisseldruk dient u op de oranje knop te drukken (het oranje lampje brandt nu niet meer).

Installatie van het matras

 1. Plaats het matras op de bedbodem. Aan het voeteneinde van het matras zit de slangenset.
 2. Hang de pomp bij voorkeur aan de voetenplaat achter aan het bed. U hebt nu een optimaal overzicht over de pomp. Voer, indien mogelijk, de slangenset onder de voetenplaat door. U verkleint hierdoor het risico dat de slangenset tussen de bedhekken klem komt te zitten.
 3. Sluit de twee slangen aan op de pomp. Deze kunt u maar op één manier bevestigen. Zodra u een klik hoort of voelt zijn deze correct aangesloten. Controleer of de slangenset vrij hangt en niet geknikt is.
 4. Steek de stekker in het stopcontact.
 5. Zet de schakelaar op “aan”. De pomp begint nu lucht in het matras te blazen.
 6. De “low pressure indicator”(gele lampje) blijft branden zolang het matras nog niet op de juiste druk gebracht is.
 7. Zodra het matras op de juiste spanning is, gaat de “normal pressure indicator”(groene lampje) branden. Het systeem is nu klaar voor gebruik.
 8. Maak het bed op met een laken of hoeslaken zodat de patiënt niet op de hoes komt te liggen.

Let op:  Leg de patiënt pas op het matras als het lampje “normal pressure” brand. Wanneer u gebruik wenst te maken van wisseldruk dient u nu de “Static” functie uit te schakelen (het oranje lampje brand dan niet meer).

C.P.R. functie
Aan de zijkant van het hoofdeinde van het matras zit een rode C.P.R. flap (functie). Deze dient om het matras versneld leeg te laten lopen bijvoorbeeld ten behoeve van reanimatie. Deze C.P.R. functie heeft u tijdens het gebruik van uw matras niet nodig.

Transportfunctie
Bij transport van het bed en matras kunt u de slangenset van de pomp ontkoppelen. Door de slangen met elkaar te koppelen wordt verhinderd dat de matras leegloopt. De lucht zal zich nu gelijkmatig in het matras verdelen.

Instelling van de comfortknop
Stel de comfortknop in op het gewicht van de patiënt (zie de verdeling op de afbeelding rechts).

Let op: De gewichtsaanduiding is indicatief waardoor gecontroleerd dient te worden of de patiënt comfortabel ligt. Wanneer de patiënt dit om welke reden dan ook niet kan aangeven, dient de huid van de patiënt (nadat deze 2 uur in dezelfde houding heeft gelegen) gecontroleerd te worden. De huid dient dan niet overmatig rood te zijn.

“Low pressure” en alarm functie
Als het matras een abnormaal lage druk bereikt gaat het gele “low pressure” lampje branden. Controleer of de aansluitingen, zoals vermeld op de installatie instructie, correct zijn uitgevoerd. Als de pomp ook is uitgerust met een akoestisch alarm dan zal deze hoorbaar zijn naast het ‘low pressure” lampje dat gaat branden als de druk abnormaal laag is. U zet het alarm weer uit door het knopje “alarm reset” aan de zijkant van de pomp in te duwen. U mag de pomp ook uitschakelen en hierna direct weer inschakelen. De indicator “low pressure” blijft branden tot het probleem verholpen is.

“Static” functie
Wanneer u geen gebruik wenst te maken van wisseldruk schakelt u de “static” functie in (het oranje lampje gaat branden). Alle cellen zullen zich nu gelijkmatig met lucht vullen. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden bij transfers in en uit bed, of als er wondverzorging op bed plaats vindt. Door de “static” knop nogmaals in te drukken zal het matras weer wisseldruk geven.

Noot: Doorgaans wordt het matras in combinatie met wisseldruk gebruikt en dient het lampje van de “static” functie niet te branden.