basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Lopersknie (pijn buitenzijde knie)

Een lopersknie is een vervelende blessure aan de buitenzijde van de knie, die je trainingsschema flink in de war kan schoppen. Fysiotherapeut Karlijn heeft al veel lopersknie klachten behandeld en vertelt meer over de symptomen, oorzaken en het voorkomen van deze blessure.

Lopersknie – de symptomen

‘Een lopersknie, ook wel runners knee, is een irritatie of ontsteking aan de buitenzijde van je knie. De blessure kan ontstaan ten gevolge van wrijving tussen de pees en het botweefsel aan de buitenzijde van de knie. De pijnklachten kenmerken zich door een stekende, doffe tot scherpe pijn aan de buitenzijde van je knie tijdens of na het hardlopen.

De klachten voel je voornamelijk eerst tijdens het rennen, echter zodra de ernst van de blessure toeneemt kun je pijnklachten ook na het rennen nog voelen.

Wanneer ontstaat een lopersknie?

De pees aan de buitenzijde van de knie, kan normaal gesproken bij het buigen van de knie “wrijvingloos” over de buitenzijde van de knie heen glijden. Wanneer dit door een afwijkende stand van het been of door bijvoorbeeld verminderde spierkracht niet kan, kan er wrijving ontstaan. Dit kan leiden tot een irritatie of een ontsteking van de pees.

Mogelijke oorzaken hiervan zijn een slechte trainingsopbouw, een afwijkende stand van de knie of voeten, verminderde kracht in met name bilspieren, of verschil in beenlengte. Daarnaast spelen ook de dempingkwaliteit van je schoenen en je hardlooptechniek een rol.

Wat te doen bij een lopersknie?

Zodra je pijn voelt aan de buitenzijde van je knie tijdens het hardlopen of erna, is dit een teken dat je knie overbelast is. Het is verstandig je knie rust te geven totdat de pijn is weggetrokken en vervolgens rustig op te bouwen met bijvoorbeeld wandelen.

Warming up en oefeningen

Zodra je je hardlooptraining weer gaat opbouwen is het belangrijk om te starten met een goede warming up. Daarnaast is het aan te raden om spierversterkende oefeningen te doen voor de benen en de billen. Ook is het goed om de doorbloeding van de peesplaat extra te stimuleren. Dit kan door het gebruik van een foamroller of een massageballetje.

Schoeisel en hulpmiddelen

Bij een overbelasting blessure is het verstandig om na te gaan of je hardloopschoenen nog voldoende demping bieden. Vaak gaan hardloopschoenen maar zo’n jaar tot anderhalf jaar mee. Gedurende de tijd verliezen ze hun demping, waardoor de piekkrachten die je lichaam opvangt tijdens het hardlopen steeds minder worden opgevangen door je schoenen, en steeds meer door je lichaam.

(Steun)zolen op maat

Heb je beenlengteverschil of een afwijkende voetenstand (in dit geval bijvoorbeeld platvoeten)? Dan kun je ook baat hebben bij op maat gemaakte zooltjes, zoals anti-pronatie zooltjes.

Wanneer toch naar de fysio?

Blijft de pijn na 2-4 weken aanhouden, ondanks de verminderde belasting? Dan is het verstandig een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut. Deze kan dan de oorzaak van de blessure analyseren en de voorwaarden voor optimaal herstel creëren.’

Wie is Karlijn?

Hoi, ik ben Karlijn Drost, fysiotherapeute bij Movamento (sport en orthopedie) en leefstijlcoach bij mijn eigen bedrijf ‘Boost our Luck’. Mijn werk staat in het teken van het optimaliseren van ons bewegen. Ik ben altijd op zoek naar de perfecte balans tussen belasting en belastbaarheid zodat er optimaal gepresteerd kan worden.

Ik werk graag met mensen. Mijn drijfveer is mensen terug te brengen op hun oude (sport)niveau, of eigenlijk nog beter dan dat, zodat ze hun training weer kunnen oppakken en blessures in de toekomst kunnen worden voorkomen. Misschien heb jij ook wat aan mijn advies! 

Fysiotherapeut Karlijn

Lees meer

Lees nog veel meer tips en adviezen over blessures en hardlopen van Karlijn!