basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Wijziging mobiliteitshulmiddelen en roerende voorzieningen Wmo-Wlz

Op 1 januari 2020 worden nieuw aan te vragen mobiliteitshulpmiddelen voor bewoners van Wlz-instellingen (met of zonder behandeling) niet meer vergoed vanuit de Wmo. Dit zal worden vergoed vanuit de Wlz/zorginstelling. Voor cliënten die zelf de woonlasten betalen, betekent dit dat de mobiliteitshulpmiddelen en roerende woonvoorzieningen onveranderd onder de verantwoordelijkheid van de gemeente (Wmo) vallen.

Mobilteitshulpmiddelen
Vanaf 1 januari 2020 worden mobiliteitshulpmiddelen voor alle bewoners in een Wlz-instelling (voor wie de ZZP-bekostiging geldt c.q. voor cliënten die niet zelf de woonlasten betalen) verstrekt vanuit de Wlz. Het gaat hierbij om hulpmiddelen voor individueel gebruik waarmee bewoners zich binnen en buitenshuis kunnen verplaatsen.

Mobiliteitshulpmiddelen zijn: rolstoelen, aangepaste fietsen, scootmobielen, aangepaste wandelwagens/buggy’s en aangepaste autostoelen voor kinderen.

Roerende voorzieningen
Vanaf 1 januari 2020 worden roerende voorzieningen voor klanten die in een Wlz-instelling verblijven (voor wie de ZZP-bekostiging geldt c.q. voor cliënten die niet zelf de woonlasten betalen) altijd uit de Wlz betaald.
Roerende voorzieningen zijn hulpmiddelen voor zorg en wonen die door meerdere personen gebruikt kunnen worden, zoals hoog-laagbedden en toebehoren, tilliften, douche/toilet/bad voorzieningen, (anti-decubitus) matrassen, drempelhulpen, infuusstandaarden en transferhulpmiddelen.

De roerende voorzieningen zijn onderdeel van de inventaris van zorginstellingen en vallen onder de Wlz. Nu leveren gemeenten en zorgverzekeraars deze hulpmiddelen soms nog vanuit de Wmo en Zvw bij klanten met verblijf zonder behandeling. Dit is vanaf 1 januari 2020 niet meer mogelijk. De zorginstelling is vanaf dan verantwoordelijk om deze hulpmiddelen te verstrekken.