Beknopte handleiding Dexos Light
1. Comfort knop:
Hiermee regel je de druk in het matras. Door de knop naar rechts te draaien verminder je de druk. Door de knop naar links te draaien verhoog je de druk.
2. “Alarm”:
Als dit rode lampje brand, is de matras (nog) niet op de ingestelde spanning. Zodra de juiste druk is bereikt, gaat dit lampje uit.
3. Aan/uit knop:
Wanneer de pomp aan staat, zal een groen lampje in de knop gaan branden.
4. “Static”:
Indien je geen wisseldruk wenst kunt u gebruik maken van deze functie door de knop op de stand “on” te plaatsen. Wens je weer gebruik te maken van wisseldruk, dan schakel je de “static” functie uit door door deze op de stand “off” te plaatsen.
Installeren van het Arsos Light antidecubitus systeem.
1.Verwijder het bestaande matras uit het bed.
2.Leg het Arsos Light op de bedbodem en fixeer het aan de onderzijde met de fixatiebanden aan de bewegende delen van het ledikant. Als je de fixatiebanden aan de niet-bewegende delen van het bed bevestigd, kan er beschadiging van het matras of bed ontstaan.
3.De luchtslangen moeten aan het voeteneinde van het bed zitten.
4.Controleer de CPR (Cardio Pulmonale Reanimatie) aansluiting. Deze moet afgesloten zijn.
5.De dubbel elastische, semi-permeabele hoes wordt met dubbelzijdige ritssluiting aan de bedbodem bevestigd.
6.Leg de patiënt op het matras. Omdat het om een driekamer systeem gaat, bevinden zich aan het voeteneinde 3 slangen.
7.Zodra de patiënt op het matras ligt, verbind je de slangenset aan de pomp. De connector moet een hoorbare “klik” geven bij de bevestiging.
8.De hoes wordt aan het matras geritst. Reinig het matras met gangbare reinigingsmiddelen. Gebruik geen Fenolen: dit kan de hoes aantasten.
Installeren van de Dexos Light pomp.
1.Plaats de pomp op een recht oppervlak of hang deze met de ophangbeugels aan het voeteneinde van het bed.
2.Leg het AD matras op de bedbodem.
3.Fixeer het matras aan de bewegende delen van het bedframe met de fixatiebanden.
4.Sluit de slangenset van het matras op de pomp aan. De drie slangen mogen in iedere willekeurige combinatie aangesloten worden op de pomp.
5.Controleer de slangenset om er zeker van te zijn dat deze niet de luchttoevoer belemmert. Sluit eerst de elektriciteitskabel bij de pomp aan en steek daarna de stekker in het stopcontact. Zet het apparaat aan. Op het display gaat nu een groen lampje branden.
6.Zodra het matras volledig opgepompt is, kan de patiënt op het anti-decubitus systeem gelegd worden.
7.Instelling van de druk:
10 mbar 40 – 50 kg
13 mbar 50 – 60 kg
16 mbar 60 – 70 kg
19 mbar 70 – 80 kg
22 mbar 80 – 90 kg
25 mbar 90 – 100 kg
28 mbar 100 – 110 kg
31 mbar 110 – 120 kg
34 mbar 120 – 130 kg
37 mbar 130 – 140 kg
40 mbar 140 – 150 kg
De lichaamscontouren van de patiënt moeten door het matras ondersteund worden. De patiënt moet comfortabel op het matras liggen en er moet een hangmat-effect voorkomen worden. Iedere patiënt ervaart een andere instelling als comfortabel om te liggen. Daarom heeft het geen zin om het ingestelde schema op gewicht als enige uitgangspunt te hanteren. Indien mogelijk bepaalt uiteindelijk de patiënt wanneer hij/zij comfortabel ligt. Dit kan afwijken van de ingestelde instelling. Controleer dagelijks de instelling of deze nog correct is.
CPR functie
Om reanimatie uit te kunnen oefenen, bevindt zich aan de linkerzijde aan het hoofdeinde een gele CPR flap. Door de blauwe knop aan het begin van de CPR flap een kwartslag te draaien, opent of sluit je het systeem. Zet nu ook de pomp uit. Na 30-60 seconden zakt de patiënt op de vaste foamlaag. Zodra de patiënt stabiel ligt, kan met reanimatie begonnen worden.
Transportfunctie
Bij transport van het bed en de matras, kun je de slangenset van de pomp ontkoppelen. Doordat ventielen zich in de slangenset bevinden, wordt verhinderd dat de matras leegloopt. De lucht zal zich nu gelijkmatig in het matras verdelen.
Stel de comfortknop in op het gewicht van de patiënt. Stel de knop dusdanig in tot de patiënt aangeeft comfortabel te liggen. Als de patiënt dit om welke reden dan ook niet aan kan geven, controleer dan de huid nadat de patiënt 2 uur in dezelfde houding heeft gelegen. De huid mag niet overmatig rood zijn.
Alarm functie
Als het matras een abnormaal lage druk bereikt, gaat het rode “Alarm” lampje branden. Controleer of de aansluitingen, zoals vermeld op de installatie-instructie, correct zijn uitgevoerd. Als de pomp ook is uitgerust met een akoestisch alarm dan zal deze hoorbaar zijn naast het “Alarm” lampje dat gaat branden als de druk abnormaal laag is. Nadat de storing is opgelost, zal het rode lampje uitgaan en het akoestisch signaal automatisch stoppen.
“Static” functie
Schakel de “static” knop in om alle cellen gelijkmatig met lucht te vullen. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden bij transfers in en uit bed, of als wondverzorging op bed plaats vindt. Door de “static” knop in de stand “off” te plaatsen, zal het matras weer wisseldruk geven.
Reiniging
Zet de pomp uit alvorens met reinigen te beginnen. Reinig de pomp met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Reinig het matras met warm water en een mild reinigingsmiddel. Zorg dat het matras weer droog is voordat het weer in gebruik genomen wordt.