Osteoporose

Osteoporose staat ook wel bekend als botontkalking. Het is een aandoening waarbij de botten broos en dun worden. Dat betekent dat de botten hun gezonde structuur en massa verliezen. Mensen met osteoporose hebben meer kans op botbreuken en lijden daardoor aan verminderde mobiliteit, pijn of krachtsverlies. Het komt vaak voor dat iemand botbreuken krijgt aan de heup, pols of aan het wervelkolom.
Lees verder en ontdek welke hulpmiddelen jou bij botontkalking kunnen ondersteunen.

Lees verder en ontdek welke hulpmiddelen jou bij botontkalking kunnen ondersteunen.Lees verder en ontdek welke hulpmiddelen jou bij botontkalking kunnen ondersteunen.

Het verloop van Osteoporose

Hoe ernstig de klachten van osteoporose zijn en hoe het leven met de ziekte is, verschilt per persoon. Daarom zijn de kenmerken verdeeld in 3 fases:
Fase 1: Veilig thuis wonen
Fase 2: Bewegen met osteoporose
Fase 3: Fractuur en revalidatie

Veilig thuis wonen

Een veilige omgeving

Doordat bij osteoporose de botten hun gezonde structuur en massa verliezen is het risico op een botbreuk veel groter. Veel mensen met osteoporose zijn daarom met een goede reden bang om te vallen.

Aandacht voor een veilige woonomgeving zodat stoten en vallen voorkomen kan worden is daarom erg belangrijk. Denk hierbij aan losse vloerkleedjes, gladde vloeren of ‘s nachts uit bed komen om te plassen. Om het valgevaar in huis te verkleinen zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Bekijk hieronder welke hulpmiddelen geschikt zijn.

Hulpmiddelen voor algemeen gebruik

Hulpmiddelen voor in de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten

Bewegen met osteoporose

Zelfvertrouwen om te bewegen

Bewegen zorgt niet alleen voor een betere conditie, maar ook voor betere botdichtheid en het geeft meer zelfvertrouwen om te lopen en bewegen. Het is dus belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Door bijvoorbeeld iedere dag een half uur te bewegen met een lichte belasting, kun je al veel verbetering merken.

Het wordt aangeraden om je eigen gewicht te dragen tijdens het bewegen. Op die manier verbeter je jouw eigen botdichtheid. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of tuinieren. Overleg ook zeker met je fysiotherapeut welke oefeningen jij kunt doen en hoe je die het beste kan uitvoeren zonder het voor jezelf te zwaar te maken.

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de keuken

Hulpmiddelen voor buiten

Fractuur en revalidatie

Een vergrote kans op een breuk

Mensen met osteoporose hebben door hun verzwakte botten een grotere kans op botbreuken. Meestal ontstaan die botbreuken door vallen. Maar ook zonder te vallen kan er door teveel druk ineens een botbreuk ontstaan. De meest voorkomende breuken bij osteoporose zijn in de pols, wervel en heup. In sommige gevallen zal de fractuur behandeld worden met gips en het nemen van rust. Het kan ook zijn dat er ingewikkelde botbreuken ontstaan waardoor er een operatie nodig is.

Tijdens de revalidatie van de breuk en operatie kan je last hebben van verminderde mobiliteit of krachtsverlies. We hebben verschillende hulpmiddelen per ruimte beschreven die je hierin kunnen ondersteunen.
Een belangrijk deel van revalideren is ook weer vrijer leren bewegen en voor jezelf een veilige woonomgeving maken. Daarom kunnen de hulpmiddelen uit fase 1 en 2 ook handig zijn in fase 3.

Hulpmiddelen voor algemeen gebruik

Hulpmiddelen voor in de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten