Zwangerschap


Je bent zwanger, gefeliciteerd!
Voor de komst van je kind(eren) wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Daarom zetten we een aantal hulpmiddelen voor je op een rijtje, die kunnen ondersteunen tijdens het verloop van de zwangerschap.

Voor de komst van je kind(eren) wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Daarom zetten we een aantal hulpmiddelen voor je op een rijtjeVoor de komst van je kind(eren) wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Daarom zetten we een aantal hulpmiddelen voor je op een rijtje

Het verloop van een zwangerschap

Het verloop van een zwangerschap is opgedeeld in 3 trimesters:
- Het eerste trimester: de eerste 13 weken
- Het tweede trimester: week 14 tot 26
- Het derde trimester: week 27 tot de geboorte

Eerste trimester

Wat gebeurt er in het eerste trimester?

Het eerste trimester zijn de eerste 13 weken van je zwangerschap. In deze periode groeit de bevruchte eicel uit tot een foetus in je buik. Dit brengt veel teweeg in je lichaam, waardoor er veranderingen in jouw hormoonhuishouding ontstaan. Hierdoor kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes.

De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast kun je last krijgen van pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, obstipatie, blaasontsteking en urineer je vaker. Sommige vrouwen zijn ook vatbaarder voor een gezichtsmasker tijdens de zwangerschap. Dit zijn pigmentvlekken in het gezicht.

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Tweede trimester

Wat gebeurt er in het tweede trimester

Het tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot week 26. De meeste zwangerschapskwaaltjes van het eerste trimester zijn afgenomen, waardoor je nu echt kunt genieten van de zwangerschap. In deze periode wordt het zichtbaar dat je zwanger bent.

De baby groeit hard en leert nieuwe vaardigheden. Zo kan je de baby misschien al voelen schoppen. Deze nieuwe ontwikkelingen brengen ook een aantal nieuwe kwalen met zich mee, zoals: vasthouden van vocht in de enkels, spataderen, kramp, pijn in de onderrug, brandend maagzuur en aambeien.

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Derde trimester

Wat gebeurt er in het derde trimester?

Het derde trimester is het laatste trimester van de zwangerschap en ook het zwaarste. Je buik wordt groter en dit kan je bewegingsvrijheid beperken. Een aantal zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester komen terug, maar je kunt ook last krijgen van nieuwe klachten, zoals: moeilijk bukken, spataderen, urineverlies en moeite met opstaan en draaien.

De hulpmiddelen die in het eerste en tweede trimester naar voren kwamen, kunnen ook van toepassing zijn in het derde trimester

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten

De bevalling

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen tijdens de bevalling, waardoor je beter kunt ontspannen tijdens de bevalling. Je kunt kiezen om thuis te bevallen, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum.