Gebruiksaanwijzing Passieve Tillift
Werken met een lift moet geleerd worden. Ga niet experimenteren maar neem samen met de (wijk)verpleegkundige of een ergotherapeut alle handelingen door zodat er geen valrisico voor de cliënt ontstaat. Deze handleiding dient daarna als geheugensteuntje.
Aanrijden van de lift
Wanneer de (rol)stoel dat nodig maakt kunnen de poten van de lift naar buiten gezet worden door de stang aan de achterkant van de lift eerst naar je toe te halen en dan naar rechts. Let op dat het juk niet tegen het hoofd van de patiënt komt.
De tilband aanbrengen
Pak de tilband vast op de plaats waar de stuit moet komen en laat de cliënt iets naar voren te komen. Breng de band op zijn plaats en zorg dat deze laag genoeg komt.
Ga voor cliënt staan en trek de beenslips een voor een naar voren langs de benen, til het been op en breng de beenslip onderlangs zodat de clips tussen de benen, ter hoogte van de knieën komen.
Tillen
Maak de clips vast aan het juk, eerst de schouderclips en daarna de beenclips. Je hoeft niet te sjorren. Wanneer de clips niet hoog genoeg komen laat je het juk wat zakken. Dan laat je het juk omhoog komen en controleer je of de clips goed blijven zitten. Het juk maakt het mogelijk cliënt te kantelen. Op die manier kun je de houding aanpassen aan de stoel of het bed zodat cliënt niet nagetild hoeft te worden. Als je cliënt in een rolstoel plaatst, zet je de rolstoel op de rem maar de lift niet. Tijdens het gaan zitten duwt cliënt de rolstoel iets in kantel (achterover) en komt op die manier heel goed achterin de stoel te zitten.
Rijden met de lift
Voordat je met de lift gaat rijden plaats je de poten weer evenwijdig. Voor- en achteruit rijden doe je door de duwhandvatten te gebruiken. Moet je de lift zijdelings verplaatsen of draaien dan kun je van opzij met jouw voet tegen het onderstel duwen. Drempels en kleden vormen voor de lift grote obstakels. De beste ondergrond is hard en vlak. Voor drempels bestaan “drempelhulpen”. Ook kan een houten wig zeer goed werken om een drempel over te komen.
Noodstop
Op de lift zit een rode knop. Als deze knop staat ingedrukt doet de lift niets. Om de lift weer aan te zetten trek je de knop weer uit.
Laden van de accu
Om de accu te laden neem je deze uit de lift en zet hem in de oplader. Het laden duurt ongeveer 12 uur. Langer kan geen kwaad. Je kunt het beste iedere nacht de accu aan de oplader zetten.
Onderhoud
Je kunt de lift schoonmaken met een licht huishoudelijk sopje. De vachtband kan op maximaal 60 graden in de wasmachine gewassen worden.
Storingen
Als de lift mankementen vertoont kun je contact opnemen met het uitleenservicepunt vermeld op jouw uitleenformulier.
Maximaal gebruikersgewicht: Diana 160 kg.