Welke babyfoon moet ik kopen?

Bijna iedere ouder heeft er wel een in huis: een babyfoon. Met dit apparaat is het mogelijk om het geluid wat je baby maakt te horen, ook al bevindt hij/zij zich in een andere ruimte. Er zijn veel verschillende soorten babyfoons, bijvoorbeeld een babyfoon met camera of wifi, maar welke babyfoon kun je nu het beste kiezen? En waar moet je op letten bij de aankoop?

Soorten babyfoons

Er valt een onderscheid te maken tussen drie verschillende soorten babyfoons: geluidsbabyfoons, babyfoons met camera en babyfoons met wifi. Daarnaast kun je ook je eigen babyfoon creëren met een IP-camera, of met twee internetapparaten en een babyfoon app.

Babyfoon (alleen geluid)

De geluidsbabyfoon bestaat uit een basisstation (voor in de babykamer) en een ouderunit (de ontvanger). Deze babyfoon communiceert enkel de geluiden die je baby maakt en is wegens het beperkte bereik het meest geschikt voor gebruik in en rondom het huis. Bekijk hier onze geluidsbabyfoons.

Onbekende afbeelding

Babyfoon met camera

Wanneer je behalve horen, ook wilt zien wat je kindje uitspookt, kun je kiezen voor een babyfoon met camera. De ontvanger bestaat dan uit een klein schermpje waarop je de beelden en geluiden van je baby real-time ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je baby ongewone geluiden maakt en je direct de oorzaak wilt weten, of natuurlijk gewoon voor de gemoedsrust. Bekijk hier onze babyfoons met camera.

Onbekende afbeelding

Babyfoon met wifi en babyfoon app

De babyfoon met wifiverbinding is ideaal wanneer je in verbinding wilt blijven met de babykamer, ook al ben je niet in de buurt. Het apparaat bestaat uit een camera die aangesloten is op het internet en een babyfoon app die je kunt downloaden op smartphone of tablet. Het beeld kun je dan real-time bekijken. Het bereik is in principe ongelimiteerd, mits er op een beide plekken een goede internetverbinding is.

IP-camera als babyfoon

De IP-camera wordt doorgaans gebruikt als beveiligingscamera, maar de modellen die zowel beeld als geluid doorgeven kunnen ook prima gebruikt worden als babyfoon. De beeldkwaliteit van een IP-camera is meestal hoger dan die van een babyfoon, dus wanneer je waarde hecht aan een scherp beeld, is de IP-camera een goede optie. De camera is bedienbaar vanuit de cloud of via een app op tablet of smartphone. Het bereik is net zoals bij de wifi babyfoon ongelimiteerd.

Babyfoon app

Met twee smartphones of tablets en een babyfoon app kun je ook gemakkelijk zelf een babyfoon creëren. Voorwaarde voor een optimale werking is hierbij wederom een goede wifiverbinding. Nadeel hiervan is natuurlijk dat je de smartphone of tablet die in de babykamer ligt, tijdelijk niet kunt gebruiken.

5 dingen waar je op moet letten bij aankoop

Op het gebied van babyfoons is tegenwoordig van alles mogelijk. Zodra je weet welke soort babyfoon je gaat kopen, is het daarom ook belangrijk om te letten op de volgende zaken:

1. Accuduur van de babyfoon

Je wilt natuurlijk niet dat je babyfoon uitvalt terwijl je deze nodig hebt. Het is daarom belangrijk te letten op de accuduur van het apparaat, aangezien deze per babyfoon kan verschillen. Sommige babyfoons geven ook een melding wanneer de batterij van het basisstation of de ontvanger dreigt leeg te raken, zodat je deze op tijd weer kunt opladen.

2. Het bereik van de babyfoon

Wil je de babyfoon mee kunnen nemen naar de buren of bijvoorbeeld het restaurant? Dan is het belangrijk om na te gaan wat het bereik van de babyfoon is. Wil je je geen zorgen hoeven maken over het bereik, dan zijn de internetbabyfoons een uitkomst (babyfoon met wifi, IP-camera of twee tablets of smartphones als babyfoon).

Onbekende afbeelding

3. De kwaliteit van het geluid

Hoe nauwkeuring brengt het basisstation het geluid over en hoe hard kan de volumeknop op de ontvanger? Op sommige babyfoons wordt de intensiteit van het geluid ook weergegeven met lampjes: hoe meer lampjes er branden, hoe harder het geluid. Dit is handig wanneer het bijvoorbeeld druk is in de woonkamer.

4. De kwaliteit van het beeld

Kies je voor een babyfoon met camera? Bekijk dan altijd kritisch de kwaliteit van het beeld. Let daarbij op de grootte, de scherpte en hoe snel het beeld ververst. Hoe goed de kwaliteit van het beeld moet zijn, is afhankelijk van de reden waarom je kiest voor een babyfoon met beeld. Ga dit vooraf aan de aankoop dus bij jezelf na, om eventueel onnodig hoge kosten te voorkomen.

5. Snoerloze ouderunit

Sommige babyfoons werken alleen als ze aangesloten zijn op de elektriciteit. Wanneer je het apparaat in en rondom het huis bij je wilt dragen, of deze gemakkelijk wilt kunnen verplaatsen, kun je hebt beste kiezen voor een snoerloze versie met batterijen.

Onbekende afbeelding

Extra opties

Sommige babyfoons hebben extra opties, zoals het (op afstand) aanzetten van een slaapliedje of nachtlampje, een optie om via de babyfoon tegen je kindje te praten of het meten van de temperatuur in de babykamer. Bedenk van tevoren of je deze opties noodzakelijk vindt, aangezien het aantal extra opties vaak ook terug te zien is in de prijs van de babyfoon.

Heb je je keuze gemaakt? Wij hebben verschillende soorten babyfoons in ons assortiment. Wellicht zit jouw ideale babyfoon er ook tussen!