Ontdek de positieve effecten van lichttherapie

Heb je last van vermoeidheid, slecht slapen en moeite om wakker te worden? Voel je jezelf somber of heb je (lichte) depressieve gevoelens nu de dagen korter worden? Misschien heb je last van de zogenaamde winterblues. In de donkere maanden van het jaar kan een gebrek aan daglicht zorgen voor deze klachten. Lichttherapie kan dan een oplossing bieden. Onderstaand lees je de voor- en nadelen van lichttherapie.

De voordelen van lichttherapie

Lichttherapie bij depressie: Positief effect op bioritme en gemoedstoestand
Door het blootstellen aan intensief licht, wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Dit heeft een gunstig effect op jouw bioritme: het zorgt ervoor dat je ’s ochtends makkelijker wakker wordt en dat je ’s nachts beter slaapt. Ook jouw gemoedstoestand wordt positief beïnvloed door lichttherapie. Somberheid en (lichte) depressieve gevoelens kunnen verminderen door het gebruik van een lichttherapielamp.

Ideaal voor nachtdiensten of jetlag
Wanneer je in ploegen werkt, avond- of nachtdiensten draait of last heeft van een jetlag, kan een lichttherapielamp helpen om jouw bioritme te herstellen.

Behandeling thuis aan de ontbijttafel
Met een lichttherapielamp voor thuis kun je lichttherapie inzetten waar en wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet in de lamp te kijken. Het licht moet wel jouw ogen kunnen bereiken. Je kunt de lamp bijvoorbeeld naast je op tafel zetten terwijl je rustig jouw ontbijt eet of de krant leest. Het beste kun je de lamp ’s ochtends kort na het ontwaken gebruiken. Gebruik de lichttherapielamp in ieder geval niet meer na zonsondergang, anders kunt je moeite hebben om in slaap te vallen.

Zijn er ook nadelen aan lichttherapie?

Tijdsduur
Hoe lang je de lichttherapielamp gebruikt is afhankelijk van jouw afstand tot de lamp. Houd er rekening mee dat je de lamp iedere dag – bij voorkeur in de ochtend – minimaal een half uur tot 2 uur moet gebruiken voor een optimaal effect. Dit hoeft niet persé aaneengesloten te zijn.

Geen vitamine D aanmaak
In tegenstelling tot zonlicht, zorgt het licht van een lichttherapielamp niet voor de aanmaak van vitamine D. Een vitamine D tekort kan de oorzaak zijn van somberheid en depressieve gevoelens. Als je klachten hebt kunt je jouw huisarts om een bloedonderzoek vragen. Een tekort kun je aanvullen met een hoogwaardig vitamine D3 supplement.
Hoewel de zonkracht in de winter niet sterk genoeg is om vitamine D aan te maken, blijft het belangrijk om voldoende naar buiten te gaan. Frisse lucht en beweging zijn goed voor je gezondheid en gemoedstoestand. Probeer daarom – ook in de winter – elke dag te bewegen in de buitenlucht.

Mag iedereen een lichttherapielamp gebruiken?

Als je last heeft van de winterblues, maar je hebt verder geen ernstige gezondheidsklachten, dan kun je met een gerust hart een lichttherapielamp gebruiken. Heb je een depressie of andere psychische klachten en/of gebruik je hiervoor medicijnen? Overleg dan eerst met jouw arts. Overleg ook met jouw arts indien je kwetsbare ogen heeft, overgevoelig bent voor licht, een oogaandoening heeft of medicijnen gebruikt die een verhoogde lichtgevoeligheid met zich meebrengen.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een lichttherapielamp?

Lichttherapielampen voor de behandeling van vermoeidheid en somberheid zijn lampen zonder UV licht. Het licht moet een bepaalde lichtsterkte hebben: meestal wordt uitgegaan van 10.000 lux. Lux is een eenheid waarmee verlichtingssterkte wordt aangegeven. Ter vergelijking: kantoorverlichting is ongeveer 500 lux, zonlicht op een zomerse dag kan wel 100.000 lux zijn. Medipoint heeft lichttherapielampen in het assortiment met een lichtsterkte van 10.000 lux.

Lichttherapielampen zijn verkrijgbaar is verschillende formaten. Wanneer je de lamp op jouw werk gebruikt of vaak op reis gaat en de lamp gebruikt om een jetlag tegen te gaan, kun je kiezen voor een kleiner formaat dat gemakkelijk mee te nemen is.

Lichttherapie wordt ook toegepast bij huidklachten, zoals eczeem of psoriasis. Er wordt dan gebruik gemaakt van lampen met UV licht. Dit licht is schadelijk voor de ogen. Voor het behandelen van de winterblues worden lichttherapielampen zonder UV licht gebruikt, omdat het licht de ogen moet bereiken.