Tips bij warme zomerdagen

Lekker in de zon liggen, barbecueën of ijsjes eten, dat is waar de meeste mensen aan denken wanneer de temperatuur oploopt en de zon schijnt. Echter is langdurige hitte niet voor iedereen even prettig. Voor ouderen kan het de dagelijkse bezigheden bijvoorbeeld flink belemmeren. Daarnaast liggen uitdroging of een zonnesteek ook op de loer. Lees onze tips om de warme dagen comfortabel door te komen.

Tip 1: Doe het rustig aan

Bij warm weer kun je al oververhit en uitgeput raken bij de meest normale bezigheden, zoals een glaasje water pakken of wat te eten klaarmaken. Het is daarom belangrijk om jouw tempo hierop aan te passen. Neem overal ruim de tijd voor en probeer niet te haasten, om oververhitting te voorkomen. Heb je net een intensieve activiteit op het programma staan, zoals de tuin bijwerken of de ramen lappen? Stel de activiteit dan uit of schakel hulp in van iemand anders.

Tip 2: Plan activiteiten vroeg in de ochtend

In de ochtend is het vaak nog lekker koel, waardoor je activiteiten zoals de boodschappen doen of jouw dagelijkse wandeling maken het beste in de ochtend kunt plannen. Zo ben je de hitte voor en heb je het direct achter de rug! Maak je gebruik van een rollator of rolstoel, dan kun je gebruikmaken van een parasol speciaal voor rollator of rolstoel, zodat je goed in de schaduw kunt blijven wanneer je naar buiten gaat.

Tip 3: Zoek verkoeling op

Wellicht is het in de ochtend nog lekker om even buiten te zitten, maar zodra de temperatuur verder stijgt is het verstandig om verkoeling op te zoeken. Zet in de ochtend zoveel mogelijk de ramen open zodat jouw huis goed af kan koelen. Om de koelte in jouw huis vervolgens zo lang mogelijk vast te houden kun je de ramen waar de zon op schijnt afschermen, bijvoorbeeld door de gordijnen te sluiten. Warmt het toch teveel op binnen? Dan kan een ventilator of airco uitkomst bieden.

Blijf je toch graag buiten zitten? Zorg dan dat je in ieder geval tussen 12.00 en 16.00 plaatsneemt onder een parasol. Rond deze middaguren is de zonkracht het sterkste en is de kans op een zonnesteek het grootste.
Daarnaast zorgt een koud voetenbadje ook voor heerlijke voerkoeling.

Tip 4: Houd jouw vochtbalans op pijl

Voor goed functioneren van ons lichaam is het belangrijk om genoeg te drinken, zeker tijdens de warme dagen. Tijdens warme dagen transpireren we meer, waardoor we logischerwijs ook meer vocht verliezen. Het is dus zaak om dit gedurende de dag goed bij te vullen. Zorg dat je ongeveer 2 liter aan vocht binnenkrijgt op een dag. Het beste is om daarbij regelmatig kleine beetjes te drinken en niet te wachten tot je dorst krijgt. Een gevoel van dorst is een van de eerste tekenen van uitdroging, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Groenten en fruit
Met groenten en fruit kunt je jouw vochtbalans ook aanvullen. Het vochtgehalte in deze voedingswaren is namelijk erg hoog. Neem dus vooral een heerlijk stukje watermeloen! Wees wel voorzichtig met het drinken van alcohol: dit droogt jouw lichaam sneller uit.

Tip 5: is het tijd om te drinken? Check de kleur van jouw urine!

Het kan zijn dat je nooit echt een dorstgevoel hebt. Dan is het natuurlijk lastig om in te schatten of het al tijd is om weer wat te drinken. Gelukkig kan de kleur van jouw urine dit ook verklappen. Wanneer jouw urine donkergeel is van kleur, betekent dit dat je meer vocht nodig hebt. Plas je daarnaast minder dan normaal? Dan is ook dit een teken dat je meer moet drinken.

Tip 6: bescherm medicijnen ook tegen de hitte

Maak je tenslotte gebruik van medicijnen? Kijk op het bewaarschrift van jouw medicijn of je jouw medicijnen met warm weer in de koelkast moet bewaren, om de werking of de houdbaarheid van het medicijn te waarborgen.

Producten die kunnen helpen tijdens de hitte