Bewegen & Gezondheid
Wereld Parkinson Dag
Op Wereld Parkinson Dag vragen we aandacht voor deze progressieve hersenziekte, waar in Nederland 56.800 mensen en hun naasten mee te maken hebben. Mensen met Parkinson gaan trager bewegen en het lichaam wordt stijver. In beweging blijven wordt een uitdaging, terwijl dit voor velen een positief effect heeft op de klachten. Wij spraken Marjan van den Biggelaar, zij is als Ergotherapeut bij tanteLouise gespecialiseerd in ouderenzorg en aangesloten bij ParkinsonNet.
“We oefenen met nieuwe manieren voor dagelijkse routines”
“We oefenen met nieuwe manieren voor dagelijkse routines”
Verschillende gezichten van Parkinson
"Het ziekteverloop is bij niemand hetzelfde en dat maakt mijn werk zo interessant. Dagelijkse activiteiten als het aantrekken van een jas of het smeren van een boterham worden ineens moeilijker. Bewegingen worden kleiner, de passen kleiner en het handschrift wordt kleiner. Als ergotherapeut help ik mensen met nieuwe methoden aanleren voor dagelijkse activiteiten. Alles heeft met mobiliteit te maken.

Verdelen van energie
Samen met de cliënt en iemand uit de directe omgeving, zoals een partner of kind, kijk ik wat er nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Hoe verdeel je de energie, zodat mensen kunnen doen wat ze belangrijk vinden en welke taken kun je uitbesteden. Een grote valkuil voor mantelzorgers is dat ze te veel taken weg willen nemen, maar daarmee help je iemand met Parkinson niet. In beweging blijven is zo belangrijk.
Langer zelfstandig
Soms hebben mensen baat bij een zorghulpmiddel om langer zelfstandig te functioneren, dan schakel ik Medipoint in. Samen met Joedi Jolie, Adviseur bij Medipoint, heb ik onlangs een klant geholpen die door Parkinson last heeft van bevriezing van het looppatroon. Een standaard rollator voldoet dan niet meer. Ik ben in gesprek gegaan om advies in te winnen voor een medische indicatie om een Parkinson rollator vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekeraar. Zo’n rollator is robuuster en zwaarder dan andere modellen. Het remsysteem is met weinig spierkracht te gebruiken. Het is mooi om te zien dat iemand er toch ineens weer zelfstandig op uit kan en bewegingsvrijheid terugkrijgt, zonder een onveilig gevoel.
Netwerk van zorgverleners
Als lid van ParkinsonNet werk ik veel samen met collega’s uit andere disciplines zoals fysiotherapie, verpleegkunde of diëtetiek om persoonlijk afgestemde zorg te bieden. Een ergotherapeut kijkt ook naar de rol van de mantelzorger, je wil voorkomen dat die overbelast raakt. Vanuit ParkinsonNet zijn er allerlei initiatieven voor mensen met Parkinson en hun naasten zoals het Parkinson Café. Via verpleegkundigen uit de buurt kun je meer informatie krijgen over dagbehandelingen. Het is enorm belangrijk te weten dat niemand er alleen voor staat. Ik ben heel blij om deel uit te kunnen maken van dit mooie betrokken netwerk."