basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
 • Veilig online betalen
 • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • 60 echte winkels door heel nederland

header-landingspagina-mentaalbeter

Veel mensen hebben last van winterblues of een winterdip. Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie, waarbij vooral moeheid een rol speelt en niet zozeer de depressieve stemming.

We spreken van een winterdepressie wanneer u last heeft van onderstaande symptomen (en dit uw functioneren beïnvloedt) als de dagen korter en donkerder worden:

 • Toenemende vermoeidheid
 • Overmatige behoefte aan slaap
 • Concentratieproblemen
 • Eetlust neemt toe (en daarmee toename in gewicht)
 • (Te) weinig energie om de dagelijkse dingen te doen
 • Geen zin in leuke activiteiten en sociale contacten
 • (Ernstig) sombere gedachten en gevoelens

In het voorjaar, als de dagen weer langer worden, verdwijnen de symptomen van de winterdepressie.

Lichttherapie
Lichttherapie is door de jaren heen als een zeer effectieve behandelvorm voor een winterdepressie gebleken. De symptomen van een winterdepressie worden voor een groot deel veroorzaakt door een verstoring van de biologische klok. Melatonine speelt hier een rol in: ‘s avonds maakt het lichaam dit slaaphormoon aan.

Door te weinig daglicht maakt het lichaam in de winter langer melatonine aan dan in de zomer. Dit veroorzaakt de moeheid en de slaperigheid. Door toediening van een zekere hoeveelheid daglicht wordt voorkomen dat uw biologische klok ontregeld raakt.

Daglichtlampen kunt u tegenwoordig zelf aanschaffen, let wel op de kwaliteit van de lamp, wij raden u de lichttherapie Litebook Elite aan. Ongeveer 60% van de mensen met een winterdepressie heeft baat bij lichttherapie. Belangrijk is dat u gedisciplineerd met de therapie omgaat en het schema, de tijdsduur van de lichttoediening, nauwkeurig opvolgt.

Bestel nu de lichttherapielamp Litebook Elite »

Lichttherapie én internettherapie
Met deze combi-therapie gaat Mentaal Beter in samenwerking met Medipoint de strijd aan met een winterdepressie. De combinatietherapie bestaat uit:

 • Lichttherapie
 • Face-to-face gesprekken
 • Depressie internettherapie met de eHealth module Beating the Blues

Lichttherapie, internettherapie en face-to-face contacten met de therapeut versterken elkaar. Cognitieve gedragstherapie is de basis van de winterdepressie therapie. Dit is een bewezen effectieve behandelvorm bij depressies. De lichttherapie werkt in op de melatonine-serotonine hormoonbalans. Dus zowel op lichamelijk als psychisch vlak wordt de winterdepressie aangepakt. Met de internetmodule Beating the blues geven we u zoveel mogelijk flexibiliteit en eigen regie over uw behandeling.

Het mooie van de winterdepressie combinatietherapie is dat u overwegend thuis aan de slag gaat. Met de therapielamp van Medipoint én de online therapie van Beating the blues heeft u zelf de regie over de vorderingen van uw behandeling. U bent flexibel, u hoeft ‘s morgens niet op locatie achter een daglichtlamp. Ook hoeft u uw schema niet om te gooien voor wekelijkse gesprekken met uw therapeut. Face-to-face gesprekken met uw behandelaar zijn echter wel noodzakelijk, afhankelijk van de mate van uw winterdepressie.

tabel-mentaalbeter

Meer informatie en inschrijven »