basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking is een vervelende blessure aan de achterkant van de enkel, die je trainingsschema flink in de war kan schoppen. Fysiotherapeut Karlijn heeft al veel achillespeesontstekingen behandeld en vertelt meer over de symptomen, oorzaken en het voorkomen van deze blessure.

Achillespeesontsteking – de symptomen

‘Een ontsteking aan de achillespees is een overbelasting blessure aan de achterkant van de enkel (van je hielbeen tot ongeveer 8 cm daarboven). De symptomen van deze blessure bestaan vaak uit pijn of stijfheid rondom deze plek. De pijnklachten kunnen variëren en er zijn verschillende stadia: alleen pijn na het belasten, startpijn, pijn tijdens het hardlopen of continue pijn (ook in rust), die zeer beperkend kan zijn voor je dagelijkse activiteiten.

Wanneer ontstaat een achillespeesontsteking?

Een ontsteking aan de achillespees is een blessure die kan ontstaan ten gevolge van overbelasting. Zeker wanneer de achillespees kort of stijf is, kan plotseling veel springen of lopen irritatie veroorzaken. Daarnaast zijn een verkeerde looptechniek of slecht schoeisel (hardloopschoenen met slechte demping) bekende veroorzakers van deze blessure.

Wat te doen bij een achillespeesontsteking?

Zodra je pijn bij de achillespees / achter de enkel voelt, is het verstandig je training hierop aan te passen. Las een periode van rust in en bouw pas weer op zodra de pijn verdwenen is. De startstijfheid moet duidelijk afgenomen zijn wanneer je weer begint met rennen.

Warming up en oefeningen

Zodra je je hardlooptraining weer gaat opbouwen is het belangrijk om te starten met een goede warming up, waarbij je ook de enkels goed meepakt. Oefeningen ter bevordering van je coördinatie en enkelstabiliteit zorgen ervoor dat je achillespees sterker wordt en met rekken kun je de stijfheid wat verminderen. Beide kun je dagelijks toepassen.

Schoeisel en hulpmiddelen

Bij een overbelasting blessure is het verstandig om na te gaan of je hardloopschoenen nog voldoende demping bieden. Vaak gaan hardloopschoenen maar zo’n jaar tot anderhalf jaar mee. Gedurende de tijd verliezen ze hun demping, waardoor de piekkrachten die je lichaam opvangt tijdens het hardlopen steeds minder worden opgevangen door je schoenen, en steeds meer door je lichaam.

Brace voor achillespees

Vind je het spannend om weer te starten met trainen? Met een brace speciaal voor de achillespees kun je de pijnlijke plek wat ontlasten. Een dergelijke brace biedt wat meer stabiliteit en ondersteuning, waardoor je met meer zekerheid kunt bewegen en de achillespees meer de kans krijgt om te herstellen. Mijn advies is wel om de brace tijdelijk te gebruiken. Het blijft tenslotte een hulpmiddel. Ga dus ook altijd op zoek naar de oorzaak van de klacht.

Hardlooptechniek en ondergrond

Een verkeerde hardlooptechniek kan zorgen voor (over)belasting op de verkeerde plaatsen. Ben je niet zeker van je techniek, dan kun je deze laten checken door een professional, maar vaak ook in een hardloopspeciaalzaak of bij een atletiekvereniging.

Om je achillespees verder te sparen kun je qua trainingsondergrond het beste kiezen voor onverharde wegen, zoals bospaden. Deze ondergrond is meer dempend, waardoor het hardlopen minder belastend is voor je achillespees.

Wanneer toch naar de fysio?

Blijft de pijn na 2-4 weken aanhouden, ondanks een verminderde belasting? Dan is het verstandig een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan dan de oorzaak van de blessure onderzoeken en optimale voorwaarden voor herstel creëren. Hij of zij kan je helpen bij het analyseren en verbeteren van je looppatroon, het optimaliseren van de beweeglijkheid van de enkel en je spierversterkende oefeningen geven. Daarnaast kan de fysiotherapeut je advies geven betreffende andere geschikte therapie (zoals shockwave of de GPS methode).’

Wie is Karlijn?

Hoi, ik ben Karlijn Drost, fysiotherapeute bij Movamento (sport en orthopedie) en leefstijlcoach bij mijn eigen bedrijf ‘Boost our Luck’. Mijn werk staat in het teken van het optimaliseren van ons bewegen. Ik ben altijd op zoek naar de perfecte balans tussen belasting en belastbaarheid zodat er optimaal gepresteerd kan worden.

Ik werk graag met mensen. Mijn drijfveer is mensen terug te brengen op hun oude (sport)niveau, of eigenlijk nog beter dan dat, zodat ze hun training weer kunnen oppakken en blessures in de toekomst kunnen worden voorkomen. Misschien heb jij ook wat aan mijn advies! 

Fysiotherapeut Karlijn