basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Heb jij een borstkolf nodig?

Informatie en advies over borstkolven

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, zijn er verschillende situaties waarin je een borstkolf nodig kunt hebben. Maar ook wanneer je na de geboorte van je kindje geen borstvoeding gaat geven, kan dit apparaat goed van pas komen. Op deze pagina geven we antwoord op vragen als: wat is een borstkolf, hoe werkt het, wanneer heb je een borstkolf nodig en wat zijn de kosten?

Wat is een borstkolf?

Een borstkolf bestaat uit een soort ‘schelp’ die je op de borst plaatst. Aan deze schelp zit een snoertje waardoor vacuüm gezogen wordt, en een flesje waarin de melk direct terechtkomt. De borstkolf bootst in principe het zuigen van een baby aan de borst na. Dit geeft je lichaam het teken dat er melk aangemaakt moet worden. Er bestaan zowel elektrische als handmatige borstkolven.

Afkolfset borstkolven

Elektrische borstkolf

Het vacuüm zuigen bij de elektrische borstkolf werkt elektrisch door middel van een motortje. Het opzetstuk met het flesje zit hier dan met een snoertje op aangesloten. De elektrische borstkolf heeft een sterkere zuigkracht dan de handborstkolf en is in verschillende sterktes in te stellen. Daarnaast heb je bij de elektrische borstkolf keuze uit een enkel of dubbel opzetstuk. Met een dubbel opzetstuk (voor beide borsten één) kun je een hoop tijd besparen!

Handborstkolf

Het vacuüm zuigen bij de handkolf werkt handmatig. De handborstkolf bestaat uit een opzetstuk met flesje eraan en een pompje erop. De kolf werkt door herhaaldelijk in het pompje te knijpen. De zuigkracht is niet in sterkte in te stellen en is minder krachtig dan de elektrische borstkolf.

Wanneer heb je een borstkolf nodig?

Er zijn verschillende situaties waarbij een borstkolf goed van pas kan komen:

Je wilt borstvoeding geven, maar je baby heeft (nog) niet genoeg zuigkracht

Zeker bij pas- of vroeggeboren baby’s kan het voorkomen dat de zuigkracht nog niet voldoende is om melk uit de borst te drinken. Middels een borstkolf kun je dan melk afkolven, zodat je baby dit uit een flesje of door middel van ‘fingerfeeding’ kan drinken. Voor drinken uit een flesje is minder zuigkracht nodig.

Je wilt borstvoeding geven, maar deze komt of blijft niet goed op gang

Het kan heel frustrerend zijn wanneer je de keuze hebt gemaakt om borstvoeding te geven, maar deze komt niet op gang. Met de borstkolf kun je de melkproductie dan op gang brengen. Door regelmatig te kolven (minstens even vaak als je je baby zou voeden), krijgt je lichaam een teken dat het borstvoeding moet gaan geven. Vaak gaat het lichaam dan vanzelf meer produceren. Daarnaast kun je ook afkolven nadat je je kind hebt gevoed, zodat de borstvoeding extra gestimuleerd wordt en goed op gang blijft. Wanneer de borstvoeding moeilijk op gang komt, is het overigens aan te raden een lactatiedeskundige in te schakelen. Hij of zij kan je adviseren over de (borst)voeding voor je baby.

Je wilt borstvoeding geven, maar bent niet altijd in de buurt (voorraad opbouwen)

Wanneer je een dagje weg bent van je baby, of bijvoorbeeld weer aan het werk gaat, wordt het lastig om je baby live borstvoeding te geven. Gelukkig kan dit opgelost worden door melk af te kolven, waarmee je een voorraad op kunt bouwen. Kolven is ook nodig om de melkproductie op peil te houden.

Je wilt geen borstvoeding geven, maar wel de ‘stuwing’ verminderen

Wanneer je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, maar de melkproductie komt wel op gang, kan dat pijnlijke, opgezwollen borsten opleveren (stuwing). Door te kolven kun je de druk dan verminderen. Doe dit niet op alle momenten dat je baby normaal voeding krijgt, maar alleen op de momenten dat het ‘nodig’ is, anders bestaat natuurlijk de kans dat de melkproductie juist wordt gestimuleerd.

Wat voor soort borstkolf heb je nodig?

Dat is afhankelijk van je situatie en waar je de kolf voor wilt gebruiken:

Handborstkolf

De handkolf wordt geadviseerd in de volgende situaties:

  • De borstvoeding verloopt prima, maar je wilt graag een voorraad opbouwen.
  • De borstvoeding verloopt prima, maar je wilt deze extra stimuleren/ op gang houden.
  • Je geeft geen borstvoeding, maar wilt wel graag de stuwing verminderen.

Elektrische borstkolf (enkel of dubbel)

De elektrische borstkolf wordt geadviseerd in de volgende situaties:

  • De borstvoeding komt moeilijk op gang, en je wilt deze stimuleren.
  • Je wilt graag snel en efficiënt een voorraad opbouwen, of de borstvoeding nu moeizaam of prima verloopt (de elektrische kolf werkt sneller en efficiënter dan de handkolf).

Wat zijn de kosten van een borstkolf?

De kosten van een borstkolf hangen af van een aantal verschillende factoren. Zoals beschreven bestaan er verschillende soorten borstkolven en daarnaast zijn er ook diverse aanschafmogelijkheden bij Medipoint.

Borstkolf huren

Het is bij ons mogelijk om een elektrische borstkolf te huren. Voor €2,50 per dag huur je dan de motor. De afkolfset (het opzetstuk, keuze tussen enkel of dubbel), kun je wegens hygiënisch oogpunt niet huren, deze kun je zelf in onze webshop of Medipoint winkel aanschaffen.

Borstkolf kopen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de motor zelf te kopen. Het voordeel hiervan is dat alles van jou is, zodat je dit bij een eventueel tweede kindje niet opnieuw hoeft te regelen. Daarnaast kan het voordeliger zijn om een kolf aan te schaffen, wanneer je van plan bent om hier langdurig gebruik van te maken (als je bijvoorbeeld gaat afkolven wanneer je weer gaat werken).

Bekijk al onze borstkolven

Belangrijk om te weten bij gebruik van een borstkolf is dat bij iedereen de melkproductie anders is. Of een borstkolf voor jou zal werken is nooit met 100% zekerheid te zeggen en afhankelijk van je situatie en het doel wat je ermee wilt bereiken.

Let op: wegens hygiënisch oogpunt is het onverstandig om een gebruikte borstkolf van familie, vrienden of kennissen te gebruiken.

Borstkolf huren en afkolfset aanschaffen

Elektrische borstkolf (huren)

Elektrische borstkolf (huren)

€2,50 per dag Meer informatie
Medela dubbele afkolfset voor Symphony borstkolf

Medela dubbele afkolfset voor Symphony borstkolf

€37,99 Meer informatie