basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Tips & tricks Domus 3 en 4 luchtwisselsystemen

Medipoint zet diverse merken luchtwisselmatrassen in voor cliënten met (een verhoogd risico op) decubitus, waaronder de Domus 3 en Domus 4 luchtwisselsystemen. In dit artikel delen wij onze tips & tricks voor het instellen van de Domus 3 en 4 pompen.

Domus 3

Het Domus 3 systeem is een licht-dynamisch luchtwisselmatras welke ingezet kan worden voor cliënten met een matig tot gemiddeld decubitusrisico. De pomp is voorzien van een draaiknop waarmee het juiste gebruikersgewicht ingesteld kan worden.

Domus 4

Het Domus 4 systeem is een sterk-dynamisch luchtwisselmatras voor cliënten met een gemiddeld tot hoog decubitusrisico. De pomp is voorzien van een digitaal display waarmee het gebruikersgewicht en overige functies ingesteld kunnen worden.

De verschillende functies

Gebruikersgewicht instellen

Wanneer u voor uw cliënt een luchtwisselmatras heeft besteld, wordt deze door Medipoint thuisbezorgd. De bezorger van Medipoint zal het matras installeren op het bed. Het matras dient vervolgens door u als zorgverlener op het juiste gebruikersgewicht te worden ingesteld. Dit kan Medipoint niet doen, omdat deze niet voldoende op de hoogte is van de situatie van de cliënt. Een AD-matras is immers een onderdeel van het preventie- en behandelplan dat de zorgverlener heeft opgesteld.

Let op: het gebruikersgewicht is een richtlijn. Het kan zijn dat uw cliënt prettiger ligt wanneer het gewicht iets hoger of juist lager wordt ingesteld. Houd hier zoveel mogelijk rekening mee.

Statische functie

Domus 3 en Domus 4 hebben een statische functie. Als deze functie is ingeschakeld alterneren de luchtcellen niet. Alle cellen worden tot gelijke sterkte opgepompt (afgestemd op het ingestelde gebruikersgewicht). Gebruik de statische functie wanneer het alterneren van de luchtbanen niet gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer de cliënt onrustig wordt van het wisselen van de luchtbanen.

Domus 4 heeft naast het instellen van het gewicht en de statische functie nog twee andere functies: max firm en seat inflate.

Max firm functie

Wanneer de max firm functie is ingeschakeld worden alle luchtcellen tot maximaal opgepompt. Deze functie gebruikt u wanneer u verzorgende handelingen op bed of een transfer uitvoert. Het helpt u als zorgverlener om ergonomisch te werken. Vergeet niet om de functie weer uit te schakelen zodra u klaar bent met de zorghandelingen.

Eenzelfde effect kunt u met Domus 3 creëren door de statische functie in te schakelen en het gebruikersgewicht hoger in te stellen. Het duurt een minuut of vijf voordat de luchtbanen harder zijn opgepompt.

Seat inflate functie

De seat inflate functie gebruikt u wanneer de cliënt in een zittende houding op bed zit. Het zitgedeelte wordt dan maximaal ondersteund.

Mogelijke storingen/problemen (en oplossingen)

De knoppen op het display (Domus 4) functioneren niet

Het display kan geblokkeerd worden. Controleer op het display het lampje bij ‘lock/unlock’.

Low pressure

Wanneer het lampje bij de melding low pressure brandt, controleer dan de volgende punten:

  • Zit de stekker in het stopcontact?
  • Is de CPR strip losgeraakt? Let op: Domus 4 heeft vier luchtventielen
  • Is de stroom uitgevallen?

De pomp maakt lawaai

Zorg ervoor dat de pomp met de bevestigingshaken strak tegen het bed aanhangt: in een V-vorm. Zet de pomp niet op de grond, de pomp zuigt dan meer stof aan en dit komt de pompkracht niet ten goede.

De beste behandeling voor uw cliënt

Door juist gebruik van het luchtwisselsysteem en de diverse functionaliteiten op de pomp, zorgt u voor een optimale decubituspreventie- en behandeling. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met onze Klantenservice of uw Care Consulent.