basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
 • Veilig online betalen
 • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • 60 echte winkels door heel nederland

5 tips voor vliegen met je baby

Ga je voor het eerst een vlieg­reis ma­ken met je ba­by? Be­reid je goed voor met on­ze tips en pak­lijst.

1. Van tevoren inchecken

Van tevoren inchecken scheelt veel tijd op het vliegveld. Daarnaast kun je tijdens het inchecken vaak stoelen reserveren, zodat je zeker weet dat je naast je reisgezelschap zit. Wel zo handig wanneer je reist met een baby.

Wanneer je een lange vlucht voor de boeg hebt, stellen veel vliegtuigmaatschappijen ook stoelen beschikbaar met extra ruimte voor een babywiegje of bassinet. Check dit altijd even van tevoren, want bij iedere luchtvaartmaatschappij kan het weer anders zijn.

Bij veel vliegtuigmaatschappijen vliegen kinderen tot 2 jaar gratis of voor een sterk gereduceerd tarief mee. Je baby moet dan wel de gehele vlucht bij jou op schoot zitten. Voor een lange vlucht kan het prettig zijn om toch een extra stoel te boeken zodat jullie wat meer ruimte hebben. Je betaalt dan het tarief voor een volwassene. Vaak zijn er aan boord specifieke plaatsen geschikt om met je baby te zitten. Reserveer hiervoor op tijd een stoel bij de vliegtuigmaatschappij.

2. Slim inpakken

In het vliegtuig is het handig dat je alles wat je voor je baby en jezelf nodig hebt, bij de hand hebt. Stop bijvoorbeeld wat schone kleding voor zowel jou als je baby in je handbagage. Een klein ongelukje is namelijk zo gebeurd. Daarnaast is het handig om een extra vestje of dekentje mee te nemen voor het geval het koud is in het vliegtuig.

Als je een buggy meeneemt, houd er dan rekening mee dat je deze in het ruim vervoerd wordt en je hem soms pas weer kunt ophalen bij de bagageband. Dat kan best een flink stuk lopen zijn, terwijl je ook al je handbagage moet sjouwen. Het is daarom handig om een draagdoek of draagzak mee te nemen voor je baby.

Wat ook handig is om mee te nemen:

 • Luiers en doekjes
 • Zakjes om vieze luiers in te doen
 • Klein speelgoed
 • Snacks voor tijdens de vlucht
 • Eventuele medicijnen
 • Flesje thermoskan en poedermelk in torentje (tenzij je borstvoeding geeft). Let op: je mag per thermoskan maximaal 100 ml (gekookt) water meenemen in je handbagage.
 • Slabbetje/spuugdoekje
 • Speentje
 • Favoriete knuffel
 • Slaapzakje

Check vooraf de voorwaarden van je vliegtuigmaatschappij: meestal mag je voor je baby geen extra handbagage meenemen, tenzij je baby een eigen geboekte stoel heeft.

3. Relax! Het is vakantie

Wellicht een open deur, maar zorg dat je zelf relaxed bent. Begin ruim van te voren met inpakken en plan je reis goed, zodat je niet hoeft te haasten. Als je zelf gestrest bent, heeft dat vaak een negatief effect op je baby.

Het is ook handig om van te voren met het reisgezelschap af te stemmen wie waarvoor verantwoordelijk is. De een kan zorgen voor het inchecken en uitzoeken bij welke gate jullie moeten boarden, terwijl de ander alle aandacht heeft voor de kleine.

4. Pijnlijke oren voorkomen tijdens vliegen

Ook baby’s kunnen last krijgen van het drukverschil tijdens het vliegen en daardoor pijnlijke oren ervaren. Laat je kindje daarom drinken tijdens het opstijgen en het landen. Door het slikken wordt de druk op de oren verminderd.

Over het algemeen kun je in het vliegtuig warm water krijgen om een flesje te maken. Maar het kan voorkomen dat de stewardess er geen tijd voor heeft of het flesje al klaarmaakt terwijl het vliegtuig nog moet opstijgen. Met gevolg dat het flesje is afgekoeld tegen dat je het flesje aan je baby kan geven.

Daarom is het vaak handig om zelf een kleine thermosfles met warm water mee te nemen. Als je borstvoeding geeft, kun je je kindje tijdens het opstijgen en landen aanleggen om pijnlijke oren te voorkomen. Is je kindje verkouden, gebruik dan bij het opstijgen en landen een neusspray met zoutoplossing, zo komen de holtes vrij. Een speentje kan ook helpen bij zere oortjes.

5. Entertainment

Zorg voor voldoende entertainment tijdens de vlucht. Lees een boekje voor wanneer je baby wakker is en neem zijn favoriete speeltje mee. Of neem een tablet mee met een tekenfilmpje. Vaak vinden ze het ook reuze interessant om samen een stukje te wandelen door het vliegtuig.

Goede reis!

Autoreis maken met je kleintje?

Bekijk hier de 5 tips voor een zorgeloze autoreis met kleine kinderen