Wat is ergotherapie?

Op 27 oktober is het Wereld Ergotherapie Dag. Een dag waarop het vak ‘Ergotherapie’ centraal staat en er allerlei activiteiten georganiseerd worden om ergotherapie te promoten. In dit artikel lees je wat een ergotherapeut doet, wanneer je een ergotherapeut kunt inschakelen en hoe het zit met de vergoeding van ergotherapie. Wellicht kan ergotherapie ook iets voor jou betekenen.

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut helpt mensen die – door lichamelijke of psychische beperkingen – problemen hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen. De ergotherapeut kijkt samen wat de cliënt belangrijk vindt en zoekt naar mogelijkheden en aanpassingen. Vervolgens wordt samen met de cliënt een plan op maat opgesteld. De ergotherapeut adviseert, traint, coacht en geeft voorlichting om de praktische belemmeringen zoveel mogelijk te verminderen. De behandeling kan plaatsvinden op de ergotherapiepraktijk of op een plek waar de problemen zich voordoen, bijvoorbeeld thuis of op het werk, school of in de sportclub.

De ergotherapeut is er voor iedereen: kinderen, volwassenen en ouderen. Daarnaast kan een ergotherapeut ook mantelzorgers voorlichten over hoe zij op een duurzame manier voor hun naasten én zichzelf kunnen zorgen. Indien nodig werkt een ergotherapeut samen met andere zorgverleners, zoals de (huis)arts, thuiszorg, fysiotherapeut, etc.

Wanneer kun je een ergotherapeut inschakelen?

Als je moeite hebt met het uitvoeren van jouw dagelijkse handelingen, dan kun je een ergotherapeut inschakelen. Dit kan gaan om het huishouden, jouw persoonlijke verzorging maar ook het uitvoeren van jouw werk, studie of hobby’s.
Ergotherapie is gericht op het bevorderen of herstellen van zelfredzaamheid. De ergotherapeut leert je hoe je een activiteit anders uit kunt voeren óf een hulpmiddel kunt gebruiken zodat je zoveel mogelijk activiteiten weer (zelf) kunt uitvoeren.
Het werkveld van een ergotherapeut is heel breed. Werkgebieden van een ergotherapeut zijn onder anderen:
– Zelfzorg en zelfredzaamheid (wassen, aankleden, eten en maaltijdbereiding)
– Revalidatie (thuis)
– Woning- en/of werkplekaanpassing
– Valpreventie
– Dementie
– Ziekte van Parkinson
– Gebruik van hulpmiddelen en training met scootmobiel, rolstoel of rollator
– Omgaan met beperkingen en vermoeidheid/energiemanagement
– Aandacht en geheugen
– Uitvoeren van hobby of sport
– Lichamelijke en mentale werkbelasting
– Advies over en aanvraag van hulpmiddelen

Wordt ergotherapie vergoed?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor financiering van ergotherapie. De meest voorkomende financieringsvorm is vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Zorgverzekering
Ergotherapie die bedoeld is om de zelfzorg en de zelfredzaamheid te bevorderen en te herstellen wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Iedereen heeft vanuit de basisverzekering recht op 10 uur per kalenderjaar ergotherapiebehandeling. Dit gaat wel ten koste van jouw eigen risico (behalve voor kinderen tot 18 jaar).
Vanuit een aanvullend pakket worden soms nog extra uren vergoed. Vergoedingen uit een aanvullend pakket gaan niet ten koste van het eigen risico.
Een verwijsbrief voor ergotherapie is (voor de meeste zorgverzekeraars) niet nodig. Raadpleeg altijd even de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Alternatieve financieringsvormen
In sommige gevallen bestaat de mogelijkheid tot financiering door de gemeente, onderwijsinstelling of vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Heb jij of jouw kind van de gemeente of onderwijsinstelling een individuele voorziening gekregen voor thuis of voor op school? En is het nodig dat deze wordt aangemeten door een ergotherapeut of is er instructie over het gebruik van dat hulpmiddel nodig? Dan wordt dit door de betreffende gemeente/onderwijsinstelling vergoed. Ergotherapie wordt vanuit de Wlz betaald wanneer de behandeling onderdeel uitmaakt van een integrale Wlz behandeling.

Hoe vind je een ergotherapeut?

Op de website van Ergotherapie Nederland (de beroepsvereniging voor ergotherapeuten) kun je een ergotherapeut bij jou in de buurt vinden:

Ergotherapeuten kunnen zich (vrijwillig) inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Het kwaliteitsregister toetst bij de inschrijving of de ergotherapeut voldoet aan opleidingseisen van de Wet BIG. Daarna wordt elke vijf jaar getoetst of de therapeut beschikt over voldoende (actuele) kennis en ervaring. In het Kwaliteitsregister staan alleen ergotherapeuten (en andere paramedici) die hebben voldaan aan de opleidingseisen en de door de beroepsgroep gestelde kwaliteitseisen.