basket check twitter facebook youtube linkedin voordeel-advies voordeel-assortiment voordeel-vrijheid search caret-down caret-down no-image
  • Veilig online betalen
  • Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • 60 echte winkels door heel nederland

Wat te doen bij een blessure?

Volg deze 6 stappen voor een voorspoedig herstel

Een gekneusde enkel, een verdraaide knie, het kan de beste hardloper overkomen. Acute blessures zoals deze zijn vaak erg pijnlijk van aard en een blamage voor je training. Voor snel en verantwoord herstel is het daarom zaak om zo goed en doeltreffend mogelijk te handelen. Karlijn is fysiotherapeut en heeft al veel acute blessures behandeld. Zij vertelt je welke stappen te ondernemen voor een voorspoedig herstel.

Stap 1: Sluit een breuk uit

‘Bij veel pijn na een val of een verkeerde landing is de eerste vraag altijd: “is het gebroken?”. In geval van een breuk is staan of leunen op het aangedane been vaak niet mogelijk. Controleer of je een paar stapjes (4, waarvan 2 op het aangedane been) kunt zetten. Vermoed je een breuk of neemt de pijn na een aantal dagen niet af? Neem het zekere voor het onzekere en bezoek dan een dokter voor uitsluitsel (meestal middels röntgen) en advies voor de juiste behandeling.

Stap 2: Koel/ijs de pijnlijke plek

Om de eerste pijn te dempen kun je de aangedane plek koelen. Daarnaast helpt koelen om de zwelling tijdelijk tegen te gaan. Een zwelling is vaak wel functioneel en tevens een signaalfunctie van je lichaam dat je rust moet nemen. Voor het gewenste effect kun je het beste 20 minuten koelen om de 2-2.5 uur, gedurende 24 tot 48 uur. Doe wel altijd een handdoek om de icepack heen, om plaatselijke bevriezing van de huid te voorkomen!

Stap 3: Beweeg binnen de pijngrens

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Bij het herstel van een acute blessure speelt beweging een belangrijke rol. Bij langdurig weinig bewegen kan het geblesseerde lichaamsdeel/gewricht stijf worden en zal het moeilijker worden om de beweging weer op te bouwen. Probeer daarom om na het koelen te bewegen binnen de pijngrens. Hierdoor wordt de spierpomp weer aangezet en de doorbloeding gestimuleerd, waardoor de zwelling kan afnemen en het geblesseerde deel soepel blijft.

Stap 4: Leg de pijnlijke plek hoger

Het hoger leggen van de aangedane plek (elevatie) draagt ook bij aan de afvoer van vocht en het soepel houden van de plek. Bij elevatie bij een enkelblessure moet de enkel dan hoger liggen dan de knie en bij een knieblessure moet de knie dan hoger liggen dan de heup.

Stap 5: Ondersteun met drukverband

Om het geblesseerde lichaamsdeel te ondersteunen en de zwelling te verminderen, kan het aanleggen van een drukverband nuttig zijn. Ook het tapen van de pijnlijke plek kan verlichting geven, waardoor je voorzichtig kunt proberen te blijven bewegen.

Zelf tape aanbrengen?

Het aanbrengen van tape of drukverband is een zeer specifieke klus die je, zeker in een acuut geval, beter kunt overlaten aan een professional. Verkeerd aanbrengen kan namelijk zorgen voor afknellen, verkeerde drukuitoefening of zelfs bloedvergiftiging van het geblesseerde deel, wat niet ten goede komt aan de genezing.

Wanneer een brace nodig?

Wanneer tape na een maand nog nodig is, is het verstandiger om een brace aan te schaffen. Langdurig tapen kan namelijk belastend voor de huid zijn. Ook is het, wanneer structureel tapen nodig is, financieel voordeliger om een brace aan te schaffen.

Stap 6: Heb geduld

Een acute blessure kan je trainingsschema flink in de war schoppen. Vaak is het zelfs nodig deze volledig te staken. Dat is natuurlijk enorm balen! Toch is het belangrijk de situatie te accepteren en de tijd te nemen voor je herstel. Tijdens de acute fase, die meestal zo’n vijf dagen duurt, richt je je eerst op het verminderen van de pijn en de zwelling (met drukverband, koelen en hoog leggen), en het geleidelijk bewegen binnen de pijngrens.

Wanneer weer hardlopen?

Zodra de pijn minder wordt, kun je proberen op het aangedane been te staan, stapjes te zetten en dit voorzichtig uit te bouwen naar een wandeling. Zodra je volledig pijnvrij kunt wandelen, kun je je hardlooptraining langzaam weer gaan opbouwen. Dat kan bijvoorbeeld met dit hardloopschema.

Gaat de pijn maar niet weg of blijft de blessure steeds terugkomen? Dan kan een fysiotherapeut je helpen met het opstellen van een revalidatieschema, waarmee je hopelijk snel weer op je hardloopschoenen staat!’

Blessure behandelen

Met deze producten kun je je blessure goed behandelen.
Drukverband StrengthTape pre-cut

Drukverband StrengthTape pre-cut

€16,99 Meer informatie
Warm Koud Kompres

Warm Koud Kompres

€24,99 Meer informatie
Patellaband

Patellaband

€41,99 Meer informatie
Brace GM Elastic Ankle voor Enkel

Brace GM Elastic Ankle voor Enkel

€44,99 Meer informatie
Kniebrace Rotulax Elastic Knee

Kniebrace Rotulax Elastic Knee

€74,99 Meer informatie

Handig tijdens het revalideren

Deze producten kunnen handig zijn tijdens de herstelperiode.
Elleboogkrukken (gratis voor leden)

Elleboogkrukken (gratis voor leden)

Meer informatie
Rolstoel (lenen)

Rolstoel (lenen)

Meer informatie
Drempelhulp (lenen)

Drempelhulp (lenen)

Meer informatie
Koelgel Ice Power

Koelgel Ice Power

€8,99 Meer informatie
Douchehoes been voor volwassenen

Douchehoes been voor volwassenen

€17,99 Meer informatie

Wie is Karlijn?

Hoi, ik ben Karlijn Drost, fysiotherapeute bij Movamento (sport en orthopedie) en leefstijlcoach bij mijn eigen bedrijf ‘Boost our Luck’. Mijn werk staat in het teken van het optimaliseren van ons bewegen. Ik ben altijd op zoek naar de perfecte balans tussen belasting en belastbaarheid zodat er optimaal gepresteerd kan worden.

Ik werk graag met mensen. Mijn drijfveer is mensen terug te brengen op hun oude (sport)niveau, of eigenlijk nog beter dan dat, zodat ze hun training weer kunnen oppakken en blessures in de toekomst kunnen worden voorkomen. Misschien heb jij ook wat aan mijn advies! 

Fysiotherapeut Karlijn

Meer lezen

Lees nog veel meer tips en adviezen over blessures en hardlopen van Karlijn!